Καλοκαίρι και διατροφή

POSTED BY Marina Akermanoglou | Jun, 07, 2019 |

Καλοκαίρι και Διατροφή …..

Το καλοκαίρι είναι μια πολύ όμορφη, χαρούμενη και ανέμελη εποχή,  που μας οδηγεί στις παραλίες, στην κολύμβηση στην θάλασσα και σε  διακοπές σε μέρη χαλάρωσης και ηρεμίας. Επίσης, είναι βασικό να γνωρίζουμε ότι, όσον αφορά στη διατροφή μας, οι ημερήσιες  ενεργειακές μας ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατεί.

Πρώτο μέλημά μας πριν ξεκινήσουμε για την παραλία και τις καλοκαιρινές μας βουτιές, είναι να φροντίσουμε τις ενεργειακές μας αποθήκες, το οποίο σημαίνει να έχουμε καταναλώσει ένα καλό γεύμα 3 ώρες πριν τουλάχιστον ούτως ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να ανταποκριθεί στις δραστηριότητες της παραλίας.

Αυτό το γεύμα, μπορεί να είναι είτε ένα πολύ καλό πρωινό, το οποίο μπορεί να αποτελείται από

1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου με δημητριακά και φρούτα 

1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι,    ένα τοστ με γαλοπούλα, άπαχο τυρί

είτε  το μεσημεριανό μας φαγητό  αν θελήσουμε την απογευματινή βουτιά.

Βασικό είναι τα γεύματα αυτά να αποτελούνται από κάποια ρόφημα, όπως γάλα, χυμός, νερό, τσάι, τα οποία θα βοηθήσουν στην μερική ενυδάτωση του οργανισμού, καθώς θα πρέπει να είναι με χαμηλά λιπαρά, ούτως ώστε να διευκολύνουν την ταχεία γαστρική κένωση, για να μην νιώθουμε το στομάχι μας βαρύ και γεμάτο , να μην μας φέρουν υπνηλία και να διευκολύνουν την ενασχόληση μας με δραστηριότητες.

Στη συνέχεια, κατά την διάρκεια παραμονής μας στην παραλία θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε μαζί μας κάποια σνακ, τα οποία θα καταναλώνουμε ανα δυο ώρες περίπου και νερό. Είναι σημαντικό να έχουμε μεριμνήσει για την ποσότητα του νερού που θα έχουμε μαζί μας ανάλογα με την ώρα που θα καθήσουμε στη θάλασσσα, διότι λόγου του ήλιου και της αυξημένης θερμοκρασίας είναι πολύ εύκολο να πάθουμε αφυδάτωση και να καταπονήσουμε την οργανισμό μας, λόγω της λειψυδρίας.

Συστήνεται η κατανάλωση 1 -2 ποτηριών νερού κάθε 1 ώρα περίπου. Όσον αφορά στα σνάκ, αυτά θα μπορούσαν να είναι με χαμηλά λιπαρά για τους παραπάνω λόγους, τέτοιου τύπου ώστε να αντέχουν την θερμοκρασία, δηλαδή όχι σοκολατοειδή, τα οποία λιώνουν και σίγουρα με χαμηλές θερμίδες για να μην επιβαρύνουν τον οργανισμό κατά την διάρκεια της κολύμβησης.

Ο «βασιλιάς» των σνάκ που μπορούμε να έχουμε μαζί μας στην παραλία είναι τα φρούτα και κατ’ επέκταση οι χυμοί, καθώς είναι τρόφιμα με υψηλή συγκέντρωση νερού για την σωστή ενυδάτωση, καθώς και υψηλής συγκέντρωσης σε βιταμίνες, όπως βιταμίνης C, απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών μας μετά από δραστηριότητες θαλάσσης.

Άλλου τύπου σνακ θα μπορούσε να είναι μια μπάρα δημητριακών,

ενα τοστ με γαλοπούλα και άπαχο τυρί,

τρία με τέσσερα κράκερς ή φρυγανιές,

ένα κουλούρι σουσαμένιο,

ένα σάντουιτς με τόνο και μαρούλι,

κυρίως δηλαδή υδατανθρακικά γεύματα πλούσια σε ενέργεια.

Το παγωτό. Το καλοκαίρι κυριαρχεί στις γλυκές μας «απολαύσεις» το παγωτό, το οποίο είναι ένα δροσιστικό γεύμα, αλλά κρύβει τις θερμίδες του. Όσον αφορά, λοιπόν, στην κατανάλωση του παγωτού συστήνεται στα ένα με δύο παγωτά την εβδομάδα, με σκοπό να μην επηρεάσουν το βάρος του οργανισμού. Επίσης, θα ήταν προτιμότερο ανάμεσα στα παγωτά να επιλέγουμε αυτά με την χαμηλότερη θερμιδική αξία, όπως είναι οι γρανίτες ή τα παγωτά τύπου σορμπέ, τα οποία μετράνε λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα παρφέ παγωτά ή τα παγωτά σοκολάτας.

Τέλος, με σκοπό να συντηρήσουμε το βάρος μας και ενδυναμώσουμε τους μύες μας, το καλοκαίρι ενδείκνυται για πληθώρα δραστηριοτήτων σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες, όπως είναι η κολύμβηση, τα θαλάσσια σπόρ, το παιχνίδι με τις ρακέτες, το βόλευ και πολλά άλλα. Ας εκμεταλλευτούμε, λοιπόν, τις δυνατότητες που μας προσφέρει η θάλασσα και ας ενσωματώσουμε την άσκηση στην ζωή μας, έστω και τους τρεις αυτούς μήνες του καλοκαιριού..

 

Καλές διακοπές σε όλους,

Ακερμάνογλου Μαρίνα

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

 

 

TAGS :